fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
27
november

Coronamaatregelen voor het basisonderwijs vanaf maandag 29 november

Op  de persconferentie van vrijdag 26 november jl. zijn nieuwe maatregelen voor het basisonderwijs bekend gemaakt. Deze gaan in vanaf maandag 29 november en gelden in ieder geval de komende drie weken. Ik noem ze hieronder (bron: rijksoverheid.nl). 

Afstand houden

  • Waar het kan blijft onderwijspersoneel op 1,5 meter afstand van elkaar. Leerlingen hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van elkaar en medewerkers.
  • Er is zo min mogelijk contact tussen verschillende groepen. We hanteren waar mogelijk gespreide pauzetijden. 
  • Leerlingen komen zoveel mogelijk zelf naar school. Bij jonge kinderen is dit natuurlijk niet mogelijk, zij worden dan maximaal door één ouder/verzorger naar school gebracht.  
  • Ouders of verzorgers komen alleen in de school als dit echt niet anders kan. Dit betekent: wanneer het noodzakelijk is voor de voortgang van het onderwijs, de begeleiding van kinderen of de organisatie. Dit is ter beoordeling aan de directeur.

Vieringen

  • Scholen kunnen vieringen zoals Sinterklaas en Kerst organiseren. Er mogen geen mensen van buiten de school bij aanwezig zijn. Ouders kunnen dus niet komen kijken. De Sint zelf is wel welkom. 

Mondkapje

  • Leerlingen van groep 6, 7 en 8 dragen een mondkapje als zij door de school bewegen. Medewerkers ook. Op een vaste zitplaats mag het mondkapje af. 

Zelftesten

  • Dringend advies voor alle leerlingen van groep 6, 7 en 8, en alle medewerkers: doe 2 keer per week een zelftest. Voor de zekerheid, dus ook als er geen klachten zijn. Dit advies geldt voor iedereen; ook voor gevaccineerden. 

Bij klachten

  • De regels voor snottebellen worden strenger: ook kinderen met milde neusverkoudheid (zoals een snotneus) blijven thuis. Zij laten zich testen bij de teststraat van de GGD en blijven thuis tot een negatieve testuitslag is ontvangen.

In quarantaine (thuisblijven)

In de volgende gevallen blijven medewerkers en leerlingen thuis en laten zich testen. Ook als zij beschermd zijn tegen corona:

  • bij klachten die passen bij het coronavirus;
  • als een huisgenoot positief test op corona;

Is een klasgenoot of medewerker in de klas besmet? Dan adviseert de GGD welke kinderen als nauw contact worden gezien. Deze kinderen moeten in quarantaine. Waar nodig kan de GGD de hele groep of klas het advies geven om thuis in quarantaine te gaan. Tijdens een quarantaine van de hele klas geven scholen zoveel mogelijk onderwijs op afstand. Een huiswerkopdracht meegeven valt daar ook onder.