fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
7
februari

Werkwijze vanaf 8 februari 2021

Vanaf maandag 8 februari gaan we ons onderwijs weer op school aanbieden aan onze leerlingen. We zijn heel blij dat we ze weer in het echt mogen zien en vooral ook dat ze elkaar weer allemaal kunnen ontmoeten. Toch is er ook bij ons een dubbel gevoel door alle ingewikkelde en soms tegenstrijdige richtlijnen die erbij worden gegeven. We hebben in het team met elkaar besproken hoe we daar zo goed mogelijk mee omgaan, zodat we op een veilige en verantwoorde manier met elkaar op school kunnen zijn. Op een aantal punten wijken we beredeneerd af van bepaalde adviezen uit het protocol, omdat het niet past bij de situatie van de school. Onderstaande werkwijze is met het team en MR-leden afgestemd. 

Leerlingen zijn vanaf volgende week verplicht om naar school te komen. De reguliere leerplicht is daarbij van kracht. Op het moment dat wij geen fysiek onderwijs kunnen geven, wordt zo snel als wij dit kunnen organiseren, omgeschakeld naar thuisonderwijs op afstand. 

Inrichting lestijd en aanbod

Wat betreft de leerstof blijven wij de nadruk leggen op de kernvakken: rekenen, technisch/begrijpend lezen, spelling en taal. Het lesaanbod vindt alleen plaats binnen de eigen vaste groep. De lessen van de Paletgroep en de talentblokken vervallen. Ook is er geen tutorlezen. De lessen in de Kangoeroegroep zullen online worden voortgezet. De zwemlessen vervallen en er worden geen gymlessen gegeven in de gymzaal. Op dinsdag en donderdag zijn er in groep 2-3 t/m 8 wel gymlessen buiten op het schoolplein. Op deze dagen is het belangrijk dat kinderen makkelijk zittende kleding en schoenen aan hebben die geschikt zijn voor buitenactiviteiten. Groep 2-3 en groep 3-4 krijgen vanaf volgende week op dinsdag in hun eigen groep gymles van juf Lana. 

Afstand houden

Wat betreft het houden van afstand tot elkaar geldt het volgende: 

  • Tussen leerlingen onderling én tot volwassenen hoeft geen 1,5m afstand te worden bewaard.
  • Tussen alle volwassenen onderling moet 1,5m afstand worden bewaard.

Het binnenkomen en uitgaan van de school regelen wij als volgt:

Kinderen uit groep 3 t/m 8 komen zo mogelijk zelfstandig naar school. Wanneer halen en brengen nodig is, gebeurt dit door 1 volwassene per gezin. Deze mogen niet op het plein komen en nemen afscheid bij het hek. Houd daarbij zelf de afstand tussen andere volwassenen in de gaten, draag een mondneusmasker en vertrek weer zo snel mogelijk. 

De leerkrachten staan om 08:20 uur buiten, verspreid over het plein. De leerlingen verzamelen zich bij de leerkracht en gaan groep voor groep de school binnen. Bij het uitgaan van de school gaan de groepen om de beurt de school uit. De kinderen gaan dan naar degene die hen ophaalt of gaan zelf naar huis. Leerlingen mogen na schooltijd niet op het plein blijven om te spelen. 

Op woensdag zijn de groepen van Het Anker en van onze school op dezelfde tijd uit. Om contactmomenten te beperken komen onze leerlingen op deze dag om 12:20 uur uit school.

Ook bij groep 1-2 en groep 2-3 mag er 1 volwassene per gezin de kinderen halen en brengen. Zij kunnen via het hek bij het kleuterplein het plein op komen en via het hek achter de zandbak het plein weer verlaten, zodat er een doorgaande looproute ontstaat. De kinderen lopen naar hun leerkracht die buiten staat. Bij het uitgaan van de school wachten de ouders langs de grasstrook op het plein op hun kind. De leerkrachten komen met de leerlingen naar buiten en laten hen een voor een naar de ouder toegaan. Van u wordt gevraagd daarna direct het schoolplein te verlaten via het hekje achter de zandbak. Houd daarbij zelf de afstand tussen andere volwassenen in de gaten. Ouders wordt verzocht om bij het betreden van het schoolplein een mondneusmasker op te zetten.

Om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk op het kleuterplein zijn, faseren we het halen en brengen. Groep 1-2 gaat om 8:25 uur naar binnen, groep 2-3 om 8:35 uur Bij het ophalen komt groep 1-2 om 14:25 uur naar buiten, groep 2-3 om 14:35 uur. 

Op woensdag komt groep 1-2 om 12:20 uur naar buiten en groep 2-3 om 12:25 uur.

Vaste groepen

De kinderen hebben les in de eigen vaste (combinatie)groep. Binnen groep 5 t/m 8 wordt daarbinnen ook in vaste koppels of groepjes gewerkt. In de richtlijnen wordt aangegeven dat dit voor de onderbouwgroepen niet als mogelijk/zinvol wordt gezien. 

Bij het buiten spelen in de pauze zijn er maximaal twee groepen tegelijk op het plein. Zij spelen ieder op een eigen gedeelte van het plein. De groepen 1-2 en 2-3 spelen in principe apart van elkaar buiten volgens een rooster. Bij slecht weer kan het voorkomen dat we hiervan moeten afwijken. 

Aanwezigheid volwassenen in de school

Uitgangspunt is dat het aantal contacten op school beperkt moet blijven. Wanneer het toch noodzakelijk is de school binnen te gaan, vragen wij bezoekers het volgende te doen:

  • Enkele gezondheidsvragen te beantwoorden.
  • De handen met hygiene gel te reinigen.
  • Een mondneusmasker dragen.

Naast de vaste medewerkers zijn ook stagiaires op school aanwezig om extra begeleiding aan de kinderen te kunnen bieden. Externe (zorg)professionals mogen, op afspraak, ook de school in om hun beroep uit te oefenen. Dit betekent dat de lessen door de muziekleerkracht en de leerkracht van taal- en rekendans door kunnen gaan. Tot aan de voorjaarsvakantie gaat het BOUW!-lezen met de vaste vrijwilligers niet door. De pauzewacht buiten door de vaste vrijwilliger mag wel worden gedaan.

Ouders mogen niet in de school of op het plein komen. Oudercontacten vinden daarom plaats per mail, telefoon of digitaal via Google Hangout. Rondleidingen voor ouders van potentiële nieuwe leerlingen worden na schooltijd gedaan met inachtneming van deze algemene richtlijnen.

Het dragen van een mondneusmasker

Bij het lopen door het schoolgebouw moet een mondneusmasker worden gedragen. Dit mag af als je een zitplaats hebt bereikt.

Het dragen van het mondneusmasker geldt voor:

  • bezoekers van de school;
  • personeelsleden;
  • leerlingen van groep 6, 7 en 8. (Groep 6 ook, omdat groep 6/7 een combinatiegroep is.)

Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het meenemen van een mondneusmasker. 

Hygiënemaatregelen en ventilatie

De hygiënemaatregelen blijven gelijk aan die van de afgelopen periode. Er vindt dagelijks intensieve schoonmaak plaats.

Leerlingen wassen hun handen met water en zeep als zij het lokaal binnenkomen, voor het eten, na het buiten spelen en na toiletgang. Er worden papieren handdoekjes gebruikt. In elk lokaal zijn een zeeppompje en papieren handdoekjes aanwezig.

Na schooltijd maken wij de tafels en chromebooks schoon. 

Er mag steeds maar 1 leerling tegelijk in het toilet zijn. We zetten een wacht krukje neer buiten elk toilet. Is het krukje bezet, dan moet de leerling weer even terug naar de groep. Ook bij het toiletbezoek wordt door leerlingen van groep 6 t/m 8 een mondkapje gedragen.

Het is belangrijk om goed te ventileren. In de lokalen worden de ramen en deuren daarom regelmatig tegen elkaar opengezet. Dit doen wij in ieder geval voor en na schooltijd en in de pauzes.

Thuisblijven

We volgen de richtlijnen van het RIVM m.b.t. thuis blijven bij klachten die passen bij het coronavirus. Deze gelden voor zowel leerlingen als medewerkers van de school en anderen die de school in komen. Neem bij twijfel of een verkouden kind naar school mag even contact met ons op voor overleg. 

Als een leerling gedurende de dag klachten ontwikkelt, gaat hij/zij naar huis. De leerling moet dan direct worden opgehaald. Ook bij twijfel zullen we u vragen uw kind op te komen halen. 

Als er een besmetting plaatsvindt van een leerling of medewerker van de school, volgen wij de instructies van de GGD op. Wanneer een leerling positief is getest, gaan alle kinderen uit de groep in thuis quarantaine. Wij schakelen dan, zo snel als dat haalbaar is, om naar online onderwijs. Alle kinderen kunnen zich op de 5de quarantaine dag laten testen. Zij mogen weer naar school na het overleggen van een negatieve testuitslag. Wilt u geen test laten afnemen bij uw kind? Dan kan uw kind na 10 dagen weer naar school, als hij/zij geen klachten heeft gekregen.

Op het moment dat een leerkracht ziek is en geen online onderwijs kan geven, zoeken wij een vervanger. Mocht dit niet lukken, dan blijven de leerlingen uit die groep thuis. We verdelen leerlingen in deze periode niet over andere groepen. Er is op dat moment wel noodopvang mogelijk voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en kinderen in een kwetsbare positie 

Trakteren

Jarige kinderen mogen trakteren in de eigen groep, maar gaan niet de klassen rond. Traktaties worden door kinderen zelf gepakt en niet door de jarige aangereikt. In verband met hygiëne verzoeken wij jullie geen zelfgemaakte traktaties mee te geven.