fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
17
oktober

Corona draaiboek fase 1

Om voorbereid te zijn op een opleving van het coronavirus lanceerde het ministerie van OCW het sectorplan COVID-19. Dit sectorplan bevat een leidraad voor schoolbesturen en scholen om zich op verschillende scenario’s te kunnen voorbereiden, zodat het onderwijs veilig en verantwoord gegeven kan worden. 

Het sectorplan beschrijft vier fasen in oplopende mate van maatregelen: donkergroen, groen, oranje en rood. De maatregelen in de fasen zijn cumulatief; de regels van de vorige fase gelden ook steeds voor de opvolgende fasen.

  • Fase 1 (donkergroen):  basismaatregelen t.a.v. hygiëne en gezondheid zoals die samenlevings-breed gelden - Zorgen voor goede ventilatie 
  • Fase 2 (groen) + Extra aandacht voor personen met kwetsbare gezondheid.
  • Fase 3  (oranje) + contact beperkende maatregelen: - Gebruik van mondkapjes bij verplaatsing - Gebruik van looproutes - Gespreide pauzes - Waar mogelijk de veilige afstandsnorm hanteren - Geen externen/ouders/verzorgers in de school - Thuiswerken door onderwijspersoneel (in lijn met landelijke richtlijn) - Alleen onderwijsgerelateerde activiteiten 
  • Fase 4: (rood) Verregaand contactbeperkend - Helft van de leerlingen is op school - Intensivering aandacht voor sociale functie van het onderwijs. Een volledige schoolsluiting is niet in deze fase opgenomen. 

2022-10-171447.afbeelding fasen sectorplan.pdf

Het kabinet besluit op basis van de wekelijkse duiding van het RIVM welke fase van toepassing is. Van scholen wordt gevraagd dat ze bij op- en afschaling binnen een werkweek kunnen schakelen naar passende maatregelen die bij de nieuwe fase horen. Om snelle wisselingen te voorkomen zijn de nieuwe maatregelen vervolgens minimaal twee weken geldig.

Van schoolbesturen en scholen wordt verwacht dat zij op basis van de leidraad in het sectorplan per fase een draaiboek maken en dit voorleggen aan de medezeggenschapsraad.

Het draaiboek van onze school is in de MR besproken op 11 oktober jl.  Daarbij is afgesproken dat deze algemene uitleg over het draaiboek gegeven wordt. Op het moment dat er een nieuwe fase ingaat vindt communicatie plaats over de maatregelen die bij die fase horen. Het draaiboek is op verzoek op school in te zien.

Op dit moment zitten we nog in fase 1 (donkergroen). Dat betekent: iedereen wordt gevraagd de basisadviezen tegen verspreiding van corona te hanteren. 

Daarbij hoort ook: Bij corona gerelateerde klachten: doe een zelftest.

Op school zijn zelftesten verkrijgbaar voor leerlingen en medewerkers met corona-gerelateerde klachten. Deze kunnen worden aangevraagd bij Plonia Meijboom (p.meijboom@csgdewaard.nl).

  • Is de uitslag van de zelftest negatief? Dan mag je naar school.
  • Is de uitslag van de zelftest positief? Blijf thuis en ga in isolatie. 
  • Test je niet? Dan blijf je thuis en mag je weer naar school als je tenminste 24 uur volledig klachtenvrij bent. Bij aanhoudend milde klachten mag je 7 dagen nadat de klachten begonnen zijn weer naar school.

Bij twijfel over thuisblijven of naar school, kan de beslisboom worden gebruikt. De meest recente versie staat altijd op de website van Boink.

Op school wordt natuurlijke ventilatie toegepast. In elk lokaal hangt ook een CO2 meter, zodat we weten wanneer extra ventileren nodig is. Onlangs is een subsidie aan de school toegekend voor verbeteren van de ventilatie op school. Het bestuur onderzoekt welke maatregelen voor onze school moeten worden genomen.

Hoe kan een kind dat thuis moet blijven onderwijs volgen?

Kinderen die ziek zijn, hoeven geen onderwijs te volgen. Kinderen uit groep 3 t/m 8 die thuis moeten blijven, maar niet of nauwelijks last hebben van klachten, kunnen online met de lessen meedoen. Zij loggen in via Classroom . Kinderen uit groep 1 en 2 kunnen opdrachten mee naar huis krijgen om thuis aan te werken.

Op de dag dat een kind wordt afgemeld kan de leerkracht pas na schooltijd een pakket klaarmaken met alle lesmaterialen. De eerste thuisblijfdag kan dus niet online worden meegedaan met de lessen. Het lespakket kan tussen 15.30 uur en 16.30 uur worden opgehaald bij de leerkracht. Op woensdag kan dit tussen 13.30 uur en 14.30 uur.

Als er thuis geen device beschikbaar is waarop een kind kan werken, dan kan er een chromebook mee naar huis worden gegeven. Hiervoor moet bij het afhalen en bruikleenovereenkomst worden getekend.